Probiotica verlagen stress-hormonen bij kinderen in Ivoorkust

01 Jun 2022

Darm-Brein communicatie
Probiotica zijn gezonde bacteriën die een positieve invloed hebben op de gezondheid, met name in de darmen. De darmen en de hersenen staan in direct contact met elkaar. Ze sturen elkaar signalen met behulp van bijvoorbeeld hormonen. Door dit contact kan het zijn dat gezonde darmen ook een goede invloed hebben op andere aspecten van de gezondheid zoals hormoonlevels en het immuunsysteem. Wij waren vooral benieuwd of deze zogenoemde probiotica ook invloed hebben op de gezondheid van kinderen in Ivoorkust.

Dagelijkse portie probiotica
Om dit te onderzoeken hebben we in Ivoorkust drie groepen kinderen tussen de 4 en 7 jaar gevolgd. De eerste groep kreeg een half jaar lang elke schooldag probiotica. De tweede groep kreeg een placebo en de derde groep kreeg niets (controlegroep). 

Hormonen meten
Aan het eind van het onderzoek werd er bij iedereen speeksel afgenomen. Hierin hebben we gekeken naar ontstekingswaarden en cortisol, een hormoon dat een rol speelt bij stress. De groep die regelmatig probiotica kreeg had een lager cortisol niveau vergeleken met de placebo of de controle groep. De ontstekingswaarden was in alle groepen vergelijkbaar. Probiotica kunnen dus zorgen voor minder cortisol bij kinderen!

Read more?

Brett, B. E., Koko, B. K., Doumbia, H., Koffi, F. K., Assa, S. E., Zahé, K., Faye-Ketté, H., Kati-Coulibaly, S., Kort, R., Sybesma, W., Reid, G., & de Weerth, C. (2021). Salivary biomarkers of stress and inflammation in first graders in Côte d’Ivoire: Effects of a probiotic food intervention. Psychoneuroendocrinology, 129, 105255.