Ouders vertellen – ervaringsverhaal

16 May 2023

Wanneer de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht

Alle kinderen ontwikkelen op hun eigen tempo en hun eigen manier. Soms merken ouders al vroeg dat de ontwikkeling van hun kind anders loopt dan verwacht, bijvoorbeeld bij kinderen met (een vermoeden van) Autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand. Met het PIP-project doen wij onderzoek naar het gedrag en de hersenontwikkeling van deze kinderen.

Kinderen die meedoen aan het onderzoek komen met hun ouders drie keer naar ons onderzoekscentrum. Soms doen we wat spelletjes met de kinderen, soms kijken we filmpjes, terwijl we de hersenactiviteit meten. We nemen uitgebreid de tijd om onze jonge deelnemers op hun gemak te stellen en er een leuke ervaring van te maken.

Ouder aan het woord

Soms vinden kinderen het zelfs jammer als het onderzoek voorbij is. Zo ook deze jongen (5) met een ASS en ADHD diagnose. Zijn moeder vertelde ons over hun ervaring:

Meteen enthousiast
“We wilden graag meedoen aan het PIP onderzoek. Sinds ikzelf gediagnosticeerd ben met ADHD, wil ik graag helpen waar mogelijk. Ik heb mijn zoontje gevraagd of hij het leuk vond om mee te doen en hij was meteen enthousiast!

Op ons gemak
“Het hele onderzoek werd goed uitgelegd van tevoren en iedereen was vriendelijk en verwelkomend. Mijn zoontje en ik hebben ons allebei comfortabel gevoeld tijdens het onderzoek, ook om eventueel een onderdeel te stoppen.”

Goede sfeer
“Mijn zoontje heeft de onderzoeksdagen erg leuk gevonden. Hij was verdrietig toen ik zei dat het de laatste dag was. Het onderzoeksteam was erg geduldig, zacht, en aardig. Ze wisten precies hoe ze met mijn zoontje om moesten gaan. Ze gaven aan dat hij het erg goed deed en dat was ook zo! Ik wou dat meer professionals zo sensitief, zorgzaam, en vaardig waren om met mijn zoontje om te gaan. Dat maakt een enorm verschil voor het kind en de ouder!”

Aanrader!
“Dit was onze eerste ervaring met deelnemen aan onderzoek en het ging beter dan ik gehoopt had. Mijn zoontje en ik werden allebei behandeld met zoveel vriendelijkheid en respect. Het was een positieve en leuke ervaring voor ons allebei. Ik zou het PIP onderzoek aanraden aan iedereen die ik ken!”

Ontmoet de onderzoekers

More information

Het Preschool Brain Imaging and Behavior Project (PIP-project) wordt uitgevoerd in vijf verschillende landen. We onderzoeken het gedrag, de hersenactiviteit en -structuur van kinderen van 2,5 tot 5,5 jaar. Met de uitkomsten van dit onderzoek hopen we in de toekomst kinderen die hulp nodig hebben, eerder te kunnen diagnosticeren en zo betere ondersteuning en begeleiding te kunnen bieden.