Hoe darmbacteriën in verband staan met gedrag

19 Jun 2023

We dragen allemaal biljoenen minuscule organismen met ons mee in onze darmen. De meeste daarvan zijn goede bacteriën die nauw met ons samenwerken. Ze lijken zelfs betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de hersenen, de geestelijke gezondheid en psychische stoornissen.

Verband met gedrag(sproblemen)
Wij hebben onderzocht hoe de samenstelling van die darmbacteriën verandert in de kindertijd, en of deze verband houdt met het gedrag van kinderen op 14-jarige leeftijd. De samenstelling van darmbacteriën konden we bepalen aan de hand van ontlasting monsters; gedrag hebben we gemeten met vragenlijsten.

Verband met impulsief, hyperactief gedrag en sociale angst
We ontdekten dat de samenstelling van darmbacteriën stabieler werd tussen 12 en 14 jaar. Daarnaast was een groot aantal bacteriën gerelateerd aan impulsief en hyperactief gedrag. Een kleiner aantal bacteriën was gerelateerd aan sociale angst.

Buikzorgen
Darmbacteriën dragen dus niet alleen bij aan de fysieke gezondheid. Ook voor gedrag en mentale gezondheid lijkt het cruciaal om goed voor deze kleine organismen in de buik te zorgen, door bijvoorbeeld te letten op het dieet en de medicatie van kinderen.