Gezinnen gezocht voor bijzonder onderzoek

29 Jun 2022

Alle ouders hopen natuurlijk op een voorspoedige ontwikkeling van hun kleine wonder. Die ontwikkeling loopt echter niet altijd zoals verwacht. Op jonge leeftijd ontstaan er soms gedragsproblemen die een teken kunnen zijn van autisme of ADHD.

Bij het BRC willen we begrijpen hoe de hersenen van deze kinderen zich ontwikkelen, om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van ontwikkelingsproblemen. Dit kan ons helpen toekomstige begeleiding te verbeteren! Om die reden hebben wij twee grootschalige onderzoeken opgezet.

Peuters met een verhoogde kans op autisme

Voor het SAPIENS Project, waarbij we samenwerken met Karakter, doen wij onderzoek naar hele jonge kinderen (tussen de 1,5 en drie jaar) die problemen hebben met sociaal gedrag, communicatie en spel en daarom een verhoogde kans hebben om later een autisme diagnose te krijgen. Kinderen met een score van drie of meer op de CoSoS-vragenlijst komen in aanmerking komen voor deelname.

Deelname aan dit onderzoek houdt in dat ouders samen met hun kind twee of drie keer langskomen op ons onderzoekscentrum. We observeren het kind en meten de oogbewegingen en hersenactiviteit. Ook vragen wij ouders om vragenlijsten in te vullen. Ouders kunnen meer informatie over Sapiens vinden op de website en kunnen bij interesse vrijblijvend een e-mail te sturen naar kloe.fico@donders.ru.nl.

Zo meten wij oogbewegingen…
En zo meten wij hersenactiviteit!

Kleuters met een diagnose

Voor het Preschool Brain Imaging and Behaviour Project (PIP) doen wij onderzoek naar iets oudere kinderen: tussen de 3 en 5,5 jaar. Wij zijn op zoek naar gezinnen met een kind tussen de 3 en 4,5 jaar met autisme/ASS en/of een ontwikkelingsachterstand, en naar gezinnen met een kind tussen de 4 en 5,5 jaar met ADHD.

Deelname aan dit onderzoek betekent dat we ouder en kind drie dagdelen op ons onderzoekscentrum uitnodigen, verspreid over twee of drie bezoeken. We nemen een ontwikkelingstest af en meten de oogbewegingen en hersenactiviteit. En ook hier vragen wij ouders om vragenlijsten in te vullen. Tot slot willen we graag een hersenscan maken (MRI). Kijk voor meer informatie op onze website of neem vrijblijvend contact op via pip@donders.ru.nl.

Hulp gevraagd!

Tot nu toe blijkt het erg lastig om deelnemers te vinden voor deze belangrijke onderzoeken. Meer kennis is van groot belang als we kinderen met ontwikkelingsproblemen in de toekomst beter willen begeleiden. Wij zouden het daarom hartstikke fijn vinden als ouders die in aanmerking komen voor deelname zich zouden aanmelden!

Ken jij of werk jij met kinderen in deze doelgroep? Deel dan dit bericht en informeer eventuele geïnteresseerden over het PIP onderzoek!

De onderzoekers

Benieuwd welke onderzoekers aan deze projecten werken? Ontmoet hoofdonderzoekers Manon en Kloe. Heb je vragen? Stuur hen dan een e-mail!

Manon (PIP project)
Kloe (SAPIENS project)