Beginnersgeluk 2023: een mooie dag!

01 Jan 2024

De eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn van groot belang voor de latere ontwikkeling van een kind. Maar wat gebeurt er nou precies in deze periode? Wat is belangrijk en waar kunnen we op letten? Met deze vragen in het achterhoofd hebben we op 6 december 2023 voor de tweede keer het Symposium Beginnersgeluk georganiseerd in samenwerking met VSV Samen. Hét moment om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden, ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Gevarieerd publiek
De kracht zat hem in het programma én in het publiek! Mensen vanuit verschillende disciplines kwamen bijeen: van kraamverzorgers tot lactatiekundigen, van wetenschappers tot ervaringsdeskundigen. Iedereen met een hart voor een goede start was aanwezig.

Opening
Dagvoorzitter René Verlaak (kinderarts en neonatoloog) opende de dag, waarna een ervaringsdeskundige op aangrijpende manier vertelde over de intensiteit van de eerste 1000 dagen en het belang van de juiste steun. Keynote spreker Jolanda van Boven (jurist) liet haar licht schijnen op de AVG-wetgeving. Op ludieke wijze gaf ze een unieke kijk op de kracht van het delen van informatie tussen werkvelden. Ook binnen de wetenschap en de zorg!

Program
Tijdens de workshops en lezingen werd onder andere besproken hoe de eerste duizend dagen voor vader, moeder en kind niet altijd makkelijk zijn. Het creëren van een veilige en gezonde thuisomgeving is extra belangrijk, juist wanneer de roze wolk een grijs tintje krijgt. Ook werd er ingegaan op het effect van alcohol, sigaretten en andere drugs op de zwangerschap; wat voor moeilijkheden armoede met zich mee kan brengen; hoe niet alleen moeders maar ook vaders omgaan met de zwangerschap en de periode erna en het belang van de buitenlucht op jonge baby’s.

Afsluiting door Hanneke Hendrix
De dag werd afgesloten door slotspreekster Hanneke Hendrix: schrijver, columnist, podcast- en hoorspelmaker. Zij benaderde op humoristische wijze het ouderschap met oog voor alle mogelijke ups- en downs.

We willen alle deelnemers en sprekers hartelijk bedanken voor hun enthousiaste bijdrage aan deze dag en we hopen jullie weer te mogen verwelkomen op een volgende editie Beginnersgeluk!