Developmental psychobiology

HomeGroepenDevelopmental psychobiology

Invloed van de omgeving

Het Developmental Psychobiology Lab doet onderzoek naar de vroege ontwikkeling van kinderen. We kijken hierbij met name naar de periode tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar. We willen weten hoe de omgeving van invloed is op zowel het gedrag als de gezondheid van kinderen. Denk hierbij aan factoren zoals voeding en kinderopvang, maar ook aan het welzijn en de zorg van de (zwangere) moeder. 

Biologische mechanismen

Daarnaast doen we onderzoek naar de onderliggende biologische mechanismen. Op welke manier drukt de vroege omgeving een stempel op de ontwikkeling van een kind? Dit onderzoeken we op vernieuwende manieren, door onder andere te kijken naar darmbacteriën, het stress-systeem, celveroudering en de samenstelling van moedermelk.

Onderzoek

We doen voornamelijk longitudinaal onderzoek bij kinderen wiens ontwikkeling niet afwijkt van het gemiddelde. Dit betekent dat we het kind en zijn of haar familie voor een langere tijd volgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De BIBO-studie, waar we in 2006 mee zijn we gestart. De meeste kinderen en hun ouders doen nog steeds mee!
  • De SMILEY studie, onderzoek naar het welzijn van de moeder en de ontwikkeling van de baby;
  • De NINO studie, onderzoek naar de start van jonge baby’s op het kinderdagverblijf;
  • De 3B Studie, onderzoek naar moedermelk van moeders die na de bevalling weer aan het werk gaan;
  • De COPE studie, onderzoek naar ervaringen rondom de Corona-uitbraak; bij mannen en vrouwen met een kinderwens, in verwachting van een baby of recent bevallen van een baby.

Een goede start

Daarnaast doen wij onderzoek bij patiënten en risicogroepen, zoals baby’s met hartafwijkingen en zwangeren met pre-eclampsie. Ook richten wij ons op interventie-onderzoeken, waarbij we manieren testen waarmee we het kind en ouders het beste kunnen ondersteunen om bijvoorbeeld hun mentale gezondheid te bevorderen. Met al dit onderzoek is het ons doel te helpen om de gezondheid en het welzijn van kinderen en hun ouders te verbeteren. Want niets is zo belangrijk als een zo goed mogelijke start voor zowel kind als ouders!

Meer lezen?

Beijers, R., Hartmans, S., Shalev, I., Hastings, W., Mattern, B., de Weerth, C., Belsky, J. (2020). Testing Three Hypotheses About Effects of Sensitive-Insensitive Parenting on Telomeres. Developmental Psychology, 56(2):237-250.

Stern, J. A., Beijers, R., Ehrlich, K. B., Cassidy, J., & de Weerth, C. (2020). Beyond early adversity: Parenting predicts infants’ physical health in a community sample. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, 41(6):452-460.

De Weerth, C. (2018). Prenatal Stress and the Development of Psychopathology: Lifestyle Behaviors as a Fundamental Part of the Puzzle. Development and Psychopathology, 30(3):1129-1144.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op