Een bijzondere vloeistof
Moedermelk is rijk aan voedingsstoffen en bevat ook stoffen als hormonen en (goede) bacteriën. De eerste dagen na de geboorte bevat moedermelk veel stoffen die het immuunsysteem versterken, terwijl er na een paar weken meer stoffen in de moedermelk voorkomen die de groei van de baby stimuleren. De samenstelling van de moedermelk verandert over de dag en past zich ook aan over de tijd. Zo krijgt de groeiende baby precies wat hij/zij nodig heeft.
Moedermelk en gezondheid
Moedermelk heeft een positieve invloed op de gezondheid van het kind, zoals een verminderde kans op het krijgen van diabetes en obesitas. Daarnaast lijkt het een positief effect te hebben op de cognitieve ontwikkeling van het kind. Ook is borstvoeding geven gunstig voor de gezondheid van de moeder, het geeft bijvoorbeeld een kleinere kans op het krijgen van borstkanker en diabetes type 2. Daarom raden organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie aan om gedurende de eerste zes maanden na de geboorte alleen borstvoeding te geven en tot een leeftijd van twee jaar borstvoeding te geven aangevuld met andere (vaste) voeding.
Ons onderzoek
Wij onderzoeken of het krijgen van moedermelk een verband heeft met de latere ontwikkeling, zoals de ontwikkeling van het stress-systeem. Ook bekijken we welke stoffen in moedermelk van belang zijn voor het gedrag, de cognitie en de darmbacteriën van het ontwikkelende kind. Daarnaast onderzoeken we welke factoren de samenstelling van moedermelk kunnen veranderen, zoals de invloed van het aan het werk gaan na de zwangerschap.
Meer lezen?
Cooijmans, K. H. M., Beijers, R., Brett, B. E., & de Weerth, C. (2021). Daily skin-to-skin contact in full-term infants and breastfeeding: Secondary outcomes from a randomized controlled trial. Maternal & Child Nutrition, Jul 8:e13241. doi: 10.1111/mcn.13241.
Aparicio, M. Browne, P. D., Hechler, C., Beijers, R, Rodríguez, J. M., de Weerth, C., Fernandez, L. (2020). Human Milk Cortisol and Immune Factors over the First Three Postnatal Months: Relations to Maternal Psychosocial Distress. PLOS One, 15(5):e0233554.
Browne, P. D., Aparicio, M., Alba, C., Hechler, C., Beijers, R., Rodríguez, J. M., … & de Weerth, C. (2019). Human milk microbiome and maternal postnatal psychosocial distress. Frontiers in microbiology, 10, 2333.