Zorg

HomeThemaZorg

De invloed van zorg op de ontwikkeling

Baby’s zijn kleine wetenschappers die de wereld verkennen waarin ze geboren worden. De manier waarop ze verzorgd worden door de mensen om hen heen geeft hen belangrijke informatie. Zo leren baby’s bijvoorbeeld hoe ze worden behandeld in goede en slechte tijden en hoe ze emoties kunnen uiten en reguleren. Veel aspecten van vroege zorg, zoals de hoeveelheid fysiek contact en de kwaliteit van de zorg en opvang, zijn van belang voor de ontwikkeling van kinderen. Sommige effecten zijn zelfs van invloed op de rest van je leven!

Ons onderzoek

We weten al veel, maar nog niet alles, over de beste manier van zorg voor jonge kinderen. Hoe beïnvloedt bijvoorbeeld stress binnen families de kwaliteit van zorg? Ook ontdekken we nog steeds nieuwe kennis over de effecten van bepaalde manieren van het geven en krijgen van zorg, zoals huid-op-huid contact en waar een baby slaapt.

We onderzoeken de oorzaken en gevolgen van zorg in de eerste levensjaren. Zo blijkt uit ons onderzoek dat bepaalde vormen van zorg, zoals samen slapen (“room sharing”) en borstvoeding, positieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast bekijken we hoe vroege zorg van invloed is op de biologische ontwikkeling, zoals de hersenontwikkeling, cel-veroudering en ons stress-systeem. Ten slotte onderzoeken we of veranderingen in het geven van zorg – zoals het bevorderen van huid-op-huid contact tussen pasgeboren baby’s en hun moeders – een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.  

Meer lezen?

Beijers, R., Cassidy, J., Lustermans, H. & de Weerth, C. (2019) Parent-Infant Room-sharing during the First Months of Life: Longitudinal Links with Behavior during Middle Childhood. Child Development, 90(4):1350-1367. doi: 10.1111/cdev.13146.

Hechler, C., Beijers, R., Riksen-Walraven, J.M., de Weerth, C. (2019) Prenatal Predictors of Postnatal Quality of Caregiving Behaviour in Mothers and Fathers. Parenting: Science and Practice, 19, 101-119.

Albers, E.M., Beijers, R., Riksen-Walraven, J.M., Sweep, F.C.G.J., de Weerth, C. (2016) Cortisol Levels of Infants in Center Care Across the First Year of Life: Links with Quality of Care and Infant Temperament. Stress, 19(1):8-17.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op