Stress

HomeThemaStress

In een spannende of stressvolle situatie reageert je lichaam door hormonen vrij te maken. Hierdoor versnelt bijvoorbeeld je ademhaling en gaat je hartslag omhoog. Je lichaam maakt zich helemaal klaar om in te grijpen of te vluchten. Als de situatie rustig is geworden, gaat je lichaam weer in ruststand. Op deze manier helpt stress ons dus bij het overleven.

Schadelijke effecten van stress

Maar teveel stress is slecht voor ons! Als we heel vaak of aanhoudend stress ervaren, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid. Omdat kinderen volop in ontwikkeling zijn, zijn met name (jonge) kinderen extra kwetsbaar voor de gevolgen van stress. Blootstelling aan te veel stress vroeg in het leven kan op latere leeftijd zorgen voor problemen zoals depressie, verslaving en hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Wij doen veel onderzoek naar stress. Zo onderzoeken wij bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van stress bij de moeder vlak na, tijdens, en zelfs vlak voor de zwangerschap op het gedrag en de cognitie van het kind. Daarnaast doen wij ook veel onderzoek naar de onderliggende biologische mechanismes. Hoe kan het bijvoorbeeld zijn dat stress bij de zwangere moeder een effect heeft op het gedrag van het kind? Tenslotte kijken we naar manieren om stress bij moeders en kinderen te verminderen in belangrijke periodes, zoals tijdens de zwangerschap en de eerste levensweken. Met de kennis die wij met het onderzoek vergaren, dragen we bij aan het voorkomen of behandelen van de effecten van stress op zowel de moeder als het kind. 

Meer lezen?

Brett, B.E., Koko, B.K., Doumbia, H.O.Y., Koffi, F.K., Assa, S.E., Zahé, K.Y.A.S., Faye-Ketté, H., Kati-Coulibaly, S., Kort, R., Sybesma, W., Reid, G., & de Weerth, C. (2021). Salivary Biomarkers of Stress and Inflammation in First Graders in Côte d’Ivoire: Effects of a Probiotic Food Intervention. Psychoneuroendocrinology, 129, 105255.

Browne, P.D., Bossenbroek, R., Kluft, A., van Tetering, E.M.A., de Weerth, C. (2020). Prenatal Anxiety and Depression: Treatment Uptake, Barriers, and Facilitators in Midwifery Care. Journal of Women’s Health, Dec 3. doi: 10.1089/jwh.2019.8198. Online ahead of print.

Beijers, R., Buitelaar, J.K., de Weerth, C. (2014) Mechanisms underlying the effects of prenatal psychosocial stress on child outcomes: Beyond the HPA axis. European Child & Adolescent Psychiatry, 23(10):943-56.

   

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op