Veelgestelde vragen (FAQ)

HomeTaal in het Babybrein OnderzoekVeelgestelde vragen (FAQ)

Algemeen

Ja, u bent bij alle onderzoeken aanwezig.

Ja, uiteraard. U kunt op elk moment besluiten dat u wilt stoppen met het onderzoek. Uw gegevens worden dan niet gebruikt. De enige uitzondering is dat wij onderzoeksgegevens die op het moment van verzoek al verwerkt zijn niet kunnen verwijderen. Mocht u nadenken over stoppen met het onderzoek, neem dan contact met ons op.

Alleen wanneer u daar toestemming voor geeft via het toestemmingsformulier dat we u voorafgaand aan het onderzoek geven.

Helaas kunnen wij u geen individuele resultaten van het onderzoek geven, omdat wij altijd naar resultaten van een groep kinderen in het geheel kijken. Wel zullen wij op deze website updates plaatsen over de algemene resultaten van ons onderzoek. Ook laat het BRC de uitkomsten van alle onderzoeken weten via InstagramFacebook en de nieuwsbrief.

Nee. De metingen die wij voor ons onderzoek doen zijn niet bedoeld om problemen in de ontwikkeling van uw kind te signaleren. Daarom zijn wij niet in de positie iets over de ontwikkeling van uw kind te zeggen.

Ja, u krijgt voor elke afspraak een vergoeding. Een overzicht van de vergoedingen vindt u hier.

Als u onze lab manager belt op 024-3611203 kan zij uw vragen beantwoorden. U kunt ons ook bereiken via brc@ru.nl.

Over mijn afspraak

Graag naar ons kantoor bellen: 024-3611203. Indien u de voicemail krijgt, laat dan een bericht achter. De voicemail wordt regelmatig afgeluisterd.

Graag naar ons kantoor bellen: 024-3611203. Indien u de voicemail krijgt, laat dan een bericht achter. De voicemail wordt regelmatig afgeluisterd. U wordt teruggebeld om een nieuwe afspraak te maken.

In dat geval, graag bellen naar 024-3611203 om een nieuwe afspraak te maken. Indien u de voicemail krijgt, laat dan een bericht achter. De voicemail wordt regelmatig afgeluisterd. U wordt teruggebeld om een nieuwe afspraak te maken.

Het adres is Wundtlaan 1, 6525 XD Nijmegen. In de afspraakbevestiging vindt u een plattegrond en routebeschrijving van deze locatie. Op de dag van uw afspraak wachten wij u geruime tijd van tevoren op voor de ingang van ons gebouw. Mocht u te vroeg zijn, dan kunt u het beste bellen naar 024-3611203.

Wij hebben gereserveerde parkeerplekken voor al onze bezoekers; deze zijn gratis. Voor de eerste afspraak kunt u hiervoor de parkeerkaart gebruiken die wij u opsturen bij de afspraakbevestiging per post. Voor de afspraken daarna ontvangt u in principe geen post meer, dus zullen wij de parkeerkaart aan u geven als u naar de afspraak komt. Onze parkeerplekken staan ook gemarkeerd op de plattegrond die u toegestuurd krijgt na het maken van een afspraak.

Jazeker, wij hebben een verschoontafel en in onze wacht-/speelkamer kunt u uw baby rustig voeden wanneer dat nodig is.

Mocht het u niet lukken om alleen met uw kind naar de afspraak te komen, dan kunt u dit vooraf bij ons aangeven. In dat geval kunnen wij zorgen dat er een oppas aanwezig is die in onze speelkamer met uw andere kind(eren) kan spelen. Mocht u dit niet aan de telefoon hebben aangegeven maar toch een oppas nodig hebben, neem dan vooral even contact met ons op.

Helaas niet, dan wordt het een beetje te druk in het lab. Het is voor ons onderzoek belangrijk dat uw kind niet afgeleid wordt, dus er kunnen behalve kind, ouder en onderzoekers geen extra personen in de onderzoeksruimte aanwezig zijn. Andere mensen kunnen dus helaas niet mee komen naar de afspraak. Wel kunt u natuurlijk afwisselen wie er mee gaat naar de afspraak, aangezien het 4 verschillende afspraken zijn.

Over mijn gegevens

De anonimiteit van u en/of uw kind blijft onder alle omstandigheden gewaarborgd.

De onderzoeksgegevens worden groepsgewijs geanalyseerd en vervolgens gebruikt voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van informatie die uw kind persoonlijk identificeert (zoals naam, geboortedatum, etc.).

De verzamelde onderzoeksgegevens worden gecodeerd opgeslagen, en alleen medewerkers betrokken bij ons onderzoek weten welke code aan de gegevens van uw en/of uw kind gekoppeld is. De onderzoeksgegevens worden opgeslagen en zijn voor externe onderzoekers alleen toegankelijk zonder persoonsgegevens of andere gegevens die het mogelijk zouden maken de identiteit van u of uw kind te achterhalen. Lees voor meer informatie over dit onderwerp ons privacybeleid.

 

In het bovenstaande filmpje wordt het beleid dat wij binnen het Baby & Child Research Center handhaven uitgelegd. Het Baby & Child Research Center is een samenwerkingverband tussen de Radboud Universiteit, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en het Radboudumc. Alle drie de instellingen leven dezelfde strenge regels na. Lees voor meer informatie over dit onderwerp ons privacybeleid.

U kunt uw toestemming te allen tijde weer intrekken. In dat geval zullen we uw persoonsgegevens uit onze database verwijderen. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen via brc@ru.nl.

Onder de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming beschikt u over een aantal rechten met betrekking tot uw gegevens en de verwerking ervan:

Inzage
U heeft het recht uw eigen persoonsgegevens in te zien. U kunt een verzoek tot inzage doen door een e-mail te sturen naar brc@ru.nl.

Wijzigen
U kunt een verzoek bij ons indienen om uw gegevens te wijzigen via brc@ru.nl.

Beperken van de verwerking
U heeft daarnaast, onder voorwaarden, het recht om de verwerking van uw persoonsgegevens te beperken.

Recht van bezwaar
Als een bepaalde verwerking op grond van het ‘gerechtvaardigd belang’ van het Baby & Child Research Center plaatsvindt, heeft u het recht om bezwaar te maken tegen die verwerking.

Gegevensoverdracht
U hebt het recht uw persoonsgegevens van ons te verkrijgen. Wij zullen deze verstrekken in een gestructureerde en gangbare vorm, die op eenvoudige wijze in andere gangbare digitale systemen te openen valt.

Toestemming intrekken
In alle gevallen waarin de grondslag voor een bepaalde gegevensverwerking uw toestemming is, hebt u het recht die toestemming in te trekken. Dat heeft voor het verleden geen gevolgen, maar betekent wel dat wij die gegevens dan niet meer mogen verwerken. In dat geval kunt u helaas niet meer mee doen aan ons onderzoek.

Verzoek indienen
Een verzoek kan verstuurd worden naar brc@ru.nl. Wij zullen uw verzoek zo snel mogelijk verwerken.

Meer informatie
Lees voor meer informatie over dit onderwerp ook ons privacybeleid.

Over de EEG-afspraken

Nee hoor, dat geeft niets. Wij hebben ervaring met het testen van jonge kinderen die mutsen wat minder leuk vinden en houden rekening met hoe uw kind zich voelt. Wij vinden het altijd belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen en stoppen dan ook wanneer uw kind het niet meer prettig vindt. Bovendien gebruiken wij een EEG-haarnetje dat heel geschikt is voor baby’s en kinderen, omdat het hoogstens 1 minuut duurt om hem op te zetten. Lees hier meer over het haarnetje.

Nee, het meten van EEG is kindvriendelijk en volledig veilig. Het opzetten van het haarnetje kan even spannend zijn voor uw kind, maar doet geen pijn. Vaak voelen kinderen al snel niet meer dat ze het haarnetje op hebben. Lees hier meer over EEG.

Anders dan bijvoorbeeld bij EEG met volwassenen, duurt het voorbereiden bij ons helemaal niet lang. Het opzetten en voorbereiden van ons EEG-haarnetje duurt hooguit 1 minuut.

Over de vragenlijsten

Er zijn 4 verschillende vragenlijsten. Sommige van deze lijsten vult u één keer in, andere lijsten vult u een aantal keer in. Een uitgebreid overzicht vindt u hier.

Dat verschilt per vragenlijst. Voor iedere vragenlijst krijgt u van ons per mail een herinnering. Een uitgebreid overzicht vindt u hier.

Dat verschilt per vragenlijst. De kortste lijst zal ongeveer 5 minuten duren, de langste vragenlijst ongeveer 30 minuten. Een uitgebreid overzicht vindt u hier.

Dat kan natuurlijk gebeuren. Voor het onderzoek is het belangrijk dat de vragenlijsten zo veel mogelijk op precies de juiste leeftijden zijn ingevuld. Maar mocht u onverhoopt een keer te laat zijn, willen we u vragen alsnog de lijst in te vullen.

U mag de vragenlijsten altijd samen met iemand anders invullen (partner, familielid, oppas, etc.), behalve de Woordenschatlijst. Als jullie de lijsten niet samen invullen, dan zien we het liefst dat één ouder of verzorger alle lijsten invult die betrekking hebben op jullie kind. De kans is namelijk groot dat jullie nét iets andere antwoorden zouden geven over de taalontwikkeling van jullie kind. Iedereen ziet en hoort immers weer andere dingen. Mocht dit niet lukken dan is dat geen probleem – u kunt dit dan eventueel laten weten als opmerking aan het einde van de vragenlijst.

Ja, u kunt de vragenlijst gewoon opslaan en later weer openen om verder te gaan.

Over de geluidsopnames

Dit is een optioneel onderdeel van het Taal in het Babybrein onderzoek.

Voorafgaand aan de opnamedagen krijgt u een informatiebrief waarin alles uitgebreid staat uitgelegd. Meer informatie over het doel van de geluidsopnames vindt u hier. Mocht u toch nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ja, de geluidsopnames zijn een optioneel onderdeel van het onderzoek. Indien u besluit geen opnames te willen maken, kunt u nog steeds deelnemen aan de rest van het Taal in het Babybrein onderzoek.

Het opnemen van wat je kind zegt en hoort kan voor sommige mensen misschien best wat spannend zijn. We zouden het erg jammer vinden als dit een reden is voor ouders om niet mee te doen aan Taal in het Babybrein. Daarom bieden we de optie aan om geen opnames te maken, maar wel mee te doen aan alle andere onderdelen van het onderzoek.

Jazeker, u kunt er rustig even over nadenken. Wanneer wij telefonisch met u de eerste afspraken inplannen voor Taal in het Babybrein, hoeft u niet direct te beslissen of u mee wil doen met de geluidsopnames. De eerste opnames maakt u namelijk pas wanneer uw kind ongeveer 12 maanden oud is. Wij zullen u rond deze tijd een informatiebrief sturen met meer uitleg over de geluidsopnames. Hierna nemen we telefonisch contact met u op, zodat u eventuele vragen kunt stellen en ons kunt laten weten of u wel of niet mee zou willen doen met dit onderdeel.

Het apparaat neemt alles op wat dichtbij uw kind te horen is. Dat betekent inderdaad dat wat u of iemand anders tegen uw kind zegt ook opgenomen wordt.

Nee, dat kan helaas niet tussendoor. Wel kunt u het apparaat op sommige momenten af doen, bijvoorbeeld wanneer uw kind gaat slapen, in bad gaat of in de auto zit.

We halen verschillende soorten informatie uit de opnames. Over het algemeen kijken we niet naar wat uw kind precies hoorde of zei, maar meer naar hoe vaak dit gebeurde en voor hoe lang. Omdat wij al die uren aan opnames niet zelf door kunnen nemen, rekent een programma dit automatisch voor ons uit. We zien de informatie van de opnames in principe dan ook alleen in de vorm van getalletjes.

 

Wanneer uw kind 12 maanden is geven wij het opnameapparaat aan u mee bij afspraak 3 in het lab. Wanneer uw kind 24 maanden is zullen we het opnameapparaat bij u thuis langsbrengen, voorafgaand aan de laatste afspraak die u bij ons in het lab heeft (afspraak 4).

Wanneer uw kind 12 maanden is halen wij het opnameapparaat weer op bij u thuis. Wanneer uw kind 24 maanden is kunt u het opnameapparaat zelf meenemen naar de laatste afspraak bij ons in het lab (afspraak 4).

Het liefst wel, maar als het niet lukt is het geen probleem. U kunt dan ook een andere dag uitzoeken die voor u beter uitkomt.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op