Online vragenlijsten

HomeTaal in het Babybrein OnderzoekOnline vragenlijsten

Tijdens dit onderzoek zullen wij u een aantal keer een online vragenlijst toesturen die u thuis kunt invullen. Hieronder vindt u een korte uitleg van de lijsten die we gebruiken voor Taal in het Babybrein. Voor een overzicht van wanneer u welke lijst krijgt kunt u kijken bij overzicht afspraken.

Gezinsvragenlijst

Met de gezinsvragenlijst willen we graag meer te weten komen over hoe uw kind opgroeit. Deze lijst bevat bijvoorbeeld vragen over de algemene gezondheid, groei en slaappatronen van uw kind. Daarnaast is de Gezinsvragenlijst bedoeld om een beeld te krijgen van u en uw gezinsleven. Er is dus ook een aantal vragen aan u als ouder(s)/verzorger(s) gericht. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd naar activiteiten die u en uw kind leuk vinden om samen te doen. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.

Babbellijst

Met de Babbellijst willen we graag wat meer te weten komen over de geluiden die uw kind maakt. Van huilen tot kirren als ze plezier hebben, baby’s zetten hun stembanden ook op jonge leeftijd al veel in! In de loop van het eerste jaar veranderen deze geluiden steeds meer in babbelgedrag. Het maken van babbel-geluidjes is één van de eerste stappen naar taalontwikkeling. Daarom zijn we bij Taal in het Babybrein erg benieuwd naar de babbel-ontwikkeling van baby’s. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten.

CDI

De CDI is een vragenlijst die wereldwijd wordt gebruikt om de taalontwikkeling van kinderen te meten. Met behulp van deze vragenlijst willen wij kijken welke woorden en gebaren uw kind al begrijpt of al kan zeggen. Kinderen die nog te klein zijn om te praten, kunnen vaak al wel veel begrijpen van wat anderen zeggen. Ook maken jonge kinderen gebruik van gebaren om duidelijk te maken wat ze willen. Dit zijn allemaal belangrijke stappen in de taalontwikkeling van uw kind. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten.

Woordenschatlijst

Met de Woordenschatlijst proberen wij een beeld te krijgen van de Nederlandse woordenschat van u als ouder(s)/verzorger(s). De reden dat wij deze lijst gebruiken is omdat we bij Taal in het Babybrein kijken naar hoe de taalontwikkeling van kinderen wordt beïnvloed door zowel hun omgeving als door erfelijke factoren. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten (per ouder/verzorger).

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op