Kinderpraat

HomeKinderpraat

Wat leuk dat je interesse hebt in ons onderzoek! Op deze pagina vindt u alle informatie over het onderzoek ‘Kinderpraat’ dat we op verschillende KION locaties gaan uitvoeren. Heeft u een vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen per mail of telefoon (06-25771539). 

Wat willen wij weten?

We willen begrijpen hoe kinderen tussen de 3 en 6 jaar leren communiceren en hoe het spelen met anderen hen hierbij helpt. Om dit te onderzoeken gaan we kijken naar hoe kinderen zich gedragen als ze spelen op een van de peutergroep en van KION. 

Samenwerking met KION

KION en het BRC werken samen zodat de inzichten uit het onderzoek gebruikt kunnen worden in de praktijk van de kinderopvang. Daarom benaderen we jullie via het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang van KION!

Waarom vragen we u om mee te doen?

We willen uw kind graag een dagdeel volgen op de peutergroep. Het zou heel fijn zijn als zoveel mogelijk kinderen uit dezelfde groep kunnen meedoen. Zo kunnen we goed zien hoe kinderen spelenderwijs leren communiceren. 

Hoe werkt het onderzoek?

We komen een dagdeel op bezoek bij de deelnemende peutergroepen. De kinderen waarvan de ouders toestemming hebben gegeven krijgen een vestje met twee apparaatjes die geluid en beweging opnemen. Om te leren hoe kinderen met elkaar praten en spelen, volgen we een halve dag het spelen in de groep. De kinderen kunnen gewoon meedoen met de activiteiten op de groep en hebben geen last van het vestje. 

Voorbeeldfilmpje

Video afspelen

In dit filmpje kun je zien wat voor vestje kinderen zullen dragen. Hiermee meten we geluid en beweging. Kinderen kunnen gewoon spelen met het vestje aan!

Deelname is vrijwillig

Meedoen aan het onderzoek is helemaal vrijwillig. U kunt op elk moment besluiten om niet meer mee te doen, zonder dat u een reden hoeft te geven. Als uw kind niet aan het onderzoek meedoet, vragen we u of uw kind een vestje mag dragen zonder apparaatjesDit willen we graag doen zodat uw kind niet buiten de groep van andere kinderen valt. 

Vervolgonderzoek (vrijwillig)

Dit onderzoek is onderdeel van een groter project over hoe kinderen leren communiceren. We kijken hoe de hersenen veranderen als de kinderen ouder worden. Hiervoor gebruiken we vragenlijsten, een computerspelletje en maken we een hersenscan (MRI). Dit vervolgonderzoek vindt kort na ons bezoek aan de peutergroep plaats én over twee jaar. Je mag zelf kiezen of je ook wilt deelnemen aan dit vervolgonderzoek.

Veelgestelde vragen

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door promovendus Hilde Althof, onder begeleiding van BRC directeur en professor Sabine Hunnius.

Nee, dit onderzoek heeft geen risico’s. Als u vragen heeft, beantwoorden we deze graag via e-mail of telefoon (06-25771539). 

Als uw kind niet aan het onderzoek meedoet, vragen we u of uw kind een vestje mag dragen zonder apparaatjes. Dit willen we graag doen zodat uw kind niet buiten de groep van andere kinderen valt. Mocht de stem van uw kind te horen zijn op de opname van een ander kind, hoeft u zich geen zorgen te maken. Slechts enkele getrainde onderzoekers van dit onderzoek zullen ernaar luisteren om het andere kind te kunnen horen, maar er gebeurt verder niets mee en het zal niet worden gebruikt voor het onderzoek. Als u niet wilt dat uw kind misschien te horen is op opnames van andere kinderen, maken we helemaal geen geluidsopnames in de groep. 

Als u besluit mee te doen, verzamelen we de volgende gegevens van uw kind:

  • geboortedatum;
  • geslacht;
  • geluidsopnames;
  • bewegingsgegevens.
  • Als u ervoor kiest om deze in te vullen, dan bewaren we ook uw e-mailadres.


De gegevens worden alleen gebruikt voor het onderzoek en worden anoniem gemaakt voordat ze worden gedeeld met andere onderzoekers. Elk kind dat meedoet krijgt een specifieke code die wordt gebruikt in plaats van de naam. Deze gegevens worden 10 jaar bewaard na het einde van het onderzoek. Klik hier voor een filmpje met meer informatie over hoe we veilig met uw gegevens omgaan. Voor meer informatie over gegevensbeheer, kunt u contact opnemen via mijnprivacy@ru.nl of met Ronald Sarelse, de Functionaris voor Gegevensbescherming, via privacy@ru.nl. 

Nee, helaas is het dan niet mogelijk om mee te doen. Alleen kinderen van de deelnemende groepen van KION kunnen meedoen. Je kunt wel je kind aanmelden om deel te nemen aan andere BRC onderzoeken via www.babyandchild.nl/aanmelden.

Als u vragen heeft over dit onderzoek, dan kunt u een e-mail sturen naar kinderpraat@donders.ru.nl. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 bellen naar 06-25771539. Mocht u voor vragen, klachten of opmerkingen liever iemand spreken die niet direct bij het onderzoek betrokken is, dan kunt u contact opnemen met Rogier Kievit (rogier.kievit@radboudumc.nl) of met Fleur Duyser (fleur.duyser@donders.ru.nl). 

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op