Masterclass Profielwerkstuk

8 oktober 2024
13:00-17:00
Max Planck Instituut, Wundtlaan 1, Nijmegen

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

Zit jij in 4/5/6 HAVO of VWO en wil je voor jouw profielwerkstuk meer weten over hoe baby’s en jonge kinderen taal leren en hoe taalonderzoek gedaan wordt? Neem dan deel aan onze unieke masterclass: “Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?”. De masterclass wordt vanuit het Baby & Child Research Center georganiseerd door de afdeling Language Development.

Wat leer je?

Tijdens deze masterclass geven wij informatie over taalontwikkeling en het doen van taalonderzoek bij kinderen. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn:

  • Waarom praten we op een bijzondere manier tegen baby’s?
  • Leren alle kinderen taal op dezelfde manier?
  • Waarom spreken kinderen woorden anders uit dan volwassenen?
  • Hoe communiceren kinderen voordat ze kunnen praten?

In de masterclass krijg je colleges over taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoek (o.a. het opstellen van een vraag, uitvoeren van onderzoek en het analyseren van gegevens). Tussendoor neem je een kijkje in het kindertaallab om te zien hoe wij onderzoek doen.

In het tweede deel van de masterclass ga je in kleine groepjes aan de slag om de opgedane kennis toe te passen op je eigen onderzoek. Onze onderzoekers kijken ernaar uit om jullie onderzoeksideeën te horen en mee te denken over de vragen die jullie hebben. Deze nieuwe informatie helpt je verder met het schrijven van je profielwerkstuk (onder begeleiding van je eigen docent en op basis van de richtlijnen van jouw eigen school).

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor HAVO- en VWO-leerlingen die hun profielwerkstuk gaan schrijven over taalverwerving bij kinderen. Vanwege de inhoud van de masterclass is het belangrijk dat je al enig idee hebt over wat je onderzoeksvraag is, zodat we op basis hiervan de groepjes kunnen indelen. 

Praktische informatie

  • Deelname aan de masterclass is gratis
  • Datum: 8 oktober 2024, van 13:00 tot 17:00u
  • Locatie: Max Planck Instituut, Wundtlaan 1, Nijmegen
  • De masterclass zal mogelijk (deels) in het Engels zijn
  • Met vragen over de masterclass kun je terecht bij Nienke.Rulkens@mpi.nl

Evenementen

1 juni 2024
10.00-15.00 (aanvang: 9.45)
Wundtlaan 1, Nijmegen
14 juni 2024
10.00-11.00
Bibliotheek Mariënburg, Nijmegen
2 juli 2024
14.00 - 15.30
Online Teams Meeting