Baby’s herkennen emoties in bewegingen

01 Jun 2022

Het gezicht wordt vaak gezien als de belangrijkste bron van informatie voor het aflezen van emoties. Maar de manier waarop iemand beweegt geeft óók signalen af over hoe iemand zich voelt. Denk maar aan hoe je op een deur klopt als je boos of juist verdrietig bent. Wanneer je boos bent, zijn je bewegingen snel en schokkerig, terwijl ze langzaam en soepel zijn als je verdrietig bent. 

Herkennen baby’s emoties in bewegingen?
Het was al bekend dat volwassenen deze emoties uit bewegingen kunnen herkennen. Omdat we ons afvroegen of baby’s deze emoties uit bewegingen ook kunnen herkennen, hebben we 11-maanden-oude baby’s filmpjes laten zien van mensen die bewogen, zonder dat hun gezicht in beeld was. De baby’s zagen hoe een voorwerp op een blije of boze manier van de ene naar de andere kant verplaatst werd. 

Spierspanning meten
Omdat baby’s ons niet kunnen vertellen of ze een beweging blij of boos vinden, hebben de onderzoekers gekeken naar reacties in het gezicht van de baby’s. Deze reacties zijn vaak zó klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien, daarom werd er gebruik gemaakt van Electromyografie (EMG). Hiermee werd de samentrekking van spieren in het gezicht gemeten die een rol spelen in verschillende emoties. De onderzoekers hebben gekeken naar een spier in de wang die samentrekt bij lachen (blije emotie), en naar een spier bij de wenkbrauw die samentrekt bij fronsen (boze emotie).  

Lachen bij blije bewegingen
En wat bleek: De baby’s herkenden beide emoties in de bewegingen. Ze lachten heel subtiel bij blije handelingen, en fronsten licht bij boze handelingen. Ze zijn dus in staat om emoties op te pikken uit bewegingen die uitgevoerd worden, zonder dat ze een gezicht zien! Briljant, toch?

Read more?

Addabbo, M., Vacaru, V.S., Meyer, M., & Hunnius, S. (2020). “Something in the way you move”: Infants are sensitive to emotions conveyed in action kinematics. Developmental Science, 23:e12873.