Carolina de Weerth

Hoofdonderzoeker

Over mij

HomeDevelopmental PsychobiologyCarolina de Weerth

Na mijn studie biologie en menselijk gedrag ben ik gepromoveerd binnen de ontwikkelingspsychologie. Sindsdien richt ik me op de psychobiologie van de vroege ontwikkeling. Ik zou graag begrijpen hoe de vroege omgeving, vooral tijdens de zwangerschap en de kinderjaren, is gerelateerd aan de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd.

De vroege ontwikkeling is fascinerend omdat het een gevoelige periode is in de ontwikkeling; iemand staat open voor invloeden van buitenaf en omgevingsfactoren kunnen een belangrijk effect hebben op de ontwikkeling. Ik doe onderzoek naar omgevingsfactoren die een risico vormen voor de verdere ontwikkeling, zoals prenatale stress bij moeders en een lage zorgkwaliteit. Ook onderzoek ik beschermende factoren, zoals veilige hechting, ouders die samen met hun kind slapen en borstvoeding.

Om te begrijpen hoe de omgeving de ontwikkeling beïnvloedt, onderzoek ik mentaal welzijn en gedrag en hun onderliggende biologische processen. Dit is wat we psychobiologie noemen: de interactie tussen psychologie en biologie.  Deze interacties helpen ons begrijpen hoe de ontwikkeling van een kind verloopt onder verschillende omstandigheden. Deze kennis is essentieel om te weten wanneer en hoe we moeders en kinderen die het moeilijk hebben kunnen ondersteunen.

Op dit moment werk ik aan verscheidene projecten, onder andere over onder andere over prenatale en postnatale stress, dieet, darm microbiota, slaap, emotieregulatie, sensitiviteit van de moeder, fysieke omgeving en gezondheid, celveroudering (telomeren), hersenen, de samenstelling van moedermelk en cultuur.

Meer lezen?

De Weerth, C. (2017) Do Bacteria Shape our Development? Crosstalk between Intestinal Microbiota and HPA Axis. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 83:458-471.

de Weerth, C., Buitelaar, J.K., Beijers, R. (2013) Infant cortisol and behavioral habituation to weekly maternal separations: Links with maternal prenatal cortisol and psychosocial stress. Psychoneuroendocrinology, 38:2863-2874.

Tollenaar, M.S., Beijers, R., Jansen, J., Riksen-Walraven, J.M., Weerth C. de (2012). Solitary sleeping in young infants is associated with heightened cortisol reactivity to a bathing session but not to a vaccination. Psychoneuroendocrinology, 37(2):167-77.