Ik ben postdoctoraal onderzoeker bij het Developmental Psychobiology Lab. Ik richt me op het allereerste begin van het leven: van de zwangerschap tot en met de eerste twee jaar. Een gevoelige periode voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen op de lange termijn! Ik onderzoek hoe factoren zoals het dieet van de moeder, het microbioom en stress tijdens de zwangerschap baby’s al vóór de geboorte beïnvloeden en hun zintuiglijke, gedragsmatige en cognitieve ontwikkeling vormgeven.
Binnen het BRC ben ik betrokken bij projecten zoals BIBO, SKIPPY en SMILEY, waarin gezinnen langere tijd worden gevolgd, om beter te begrijpen hoe vroege ervaringen de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. In mijn eerdere werk gebruikte ik 4D-echografie om 1) te onderzoeken hoe een foetus smaken leert in de baarmoeder en 2) wat de leffecten zijn van het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap op de voedselvoorkeuren van baby’s. Dit onderzoek is geciteerd in verschillende internationale media, waaronder de BBC, The Guardian en Zwangerenportaal.nl, en trok ook veel belangstelling van ouders over de hele wereld.
Ustun-Elayan, B., Blissett, J., Covey, J., Schaal, B., & Reissland, N. (2025). Flavor learning and memory in utero as assessed through the changing pattern of olfactory responses from fetal to neonatal life. Appetite, 208, 107891.
Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. (2022). Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological science, 33(10), 1651–1663.