Extra informatie over de EEG-meting bij het brein in rust

HomeTaal in het Babybrein OnderzoekExtra informatie over de EEG-meting bij het brein in rust
Wat zijn hersengolven?

Het brein is voortdurend aan het communiceren. Dit gebeurt doordat hersencellen (of neuronen) “vuren”. Dit houdt in dat neuronen elkaar elektrische pulsen geven. Als twee gebieden herhaaldelijk met elkaar communiceren, spreken we van oscillaties. Deze pulsen kunnen snel zijn (denk aan de beat van “Mamma Mia!” van ABBA) of langzaam (denk aan “My Heart Will Go On” van Celine Dion). Verschillende snelheden van oscillaties zijn verantwoordelijk voor het reguleren van verschillende processen. Twee van de belangrijkste oscillaties in het menselijk brein zijn Theta- en Alpha-oscillaties. In termen van “snelheid” is Theta veel langzamer dan Alpha (zie ook Figuur 2). De snelheid, ook wel de frequentie genoemd, wordt aangegeven met Hertz (Hz). Eén hertz is gelijk aan één cyclus per seconde.

De frequentie van de Theta en Alpha oscillaties is bij baby’s niet precies hetzelfde als bij volwassenen. Bij baby’s zit de frequentie van de Theta-golven tussen de 2 en 5 Hz, terwijl dit bij volwassenen meestal tussen de 4 en 8 Hz ligt. Hetzelfde geldt voor de Alpha golven. Bij baby’s ligt de frequentie van Alpha tussen de 6 en 9 Hz, en bij volwassenen tussen de 8 en 13 Hz.

We zijn begonnen met het analyseren van de EEG-resultaten van het brein in rust bij 6, 9 en 12 maanden. Daarin zien we dat er bij de Theta-golven bij 9 en 12 maanden al een verschuiving zichtbaar is richting de hogere frequenties. Dus, hoe ouder de baby is, hoe hoger de frequenties, en hoe meer het dus al begint te lijken op het volwassen brein.

Bij de Alpha-golven zien we een vergelijkbaar effect bij de kindjes van 12 maanden oud.

De verschillen in de frequenties tussen de verschillende leeftijden zijn ook statistisch significant. Dat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat het verschil alleen door toeval of willekeurige factoren kan worden verklaard. Er is dus een echt meetbaar effect in het brein zichtbaar tussen 6, 9 en 12 maanden oude baby’s.

Wat betekent dit?

We weten dat Theta golven onder andere belangrijk zijn voor geheugen en aandacht voor nieuwe stimuli. Dit is bijvoorbeeld handig bij het leren van nieuwe woordjes en het bevordert de concentratie bij het luisteren naar taal: wat wordt er gezegd? welke woordjes zijn belangrijk? hoe moet ik reageren op deze woordjes?

Alpha golven daarentegen zijn meer betrokken bij sensorische (auditieve) verwerking en cognitieve functies. Bijvoorbeeld het onderdrukken van onbelangrijke geluiden. Het is handig als je het verschil leert tussen achtergrondgeluiden en geluiden (taalklanken) van iemand die tegen je praat. Als je de achtergrondgeluiden kan negeren, dan is het veel makkelijker om je te concentreren op de taal die tegen je gesproken wordt.

We kunnen dus zeggen dat Theta en Alpha golven gekoppeld zijn aan belangrijke processen in de hersenontwikkeling van een kind, zoals aandacht, geheugen en taal.

En deze hersenontwikkeling hebben wij zichtbaar kunnen maken met onze EEG-studie. Wij zien zichtbare verschillen tussen 6, 9 en 12 maanden oude baby’s die dus mogelijk verband houden met de taal- en cognitieontwikkeling van kinderen.

Hoe zit het met de andere delen van de EEG-meting?

Als je het leuk vindt om meer te lezen over de andere twee EEG-taken, dan kan je klikken op “Extra informatie over deel 2 en 3 van de EEG-meting”. Daar leggen we uit welke resultaten we verwachten van de andere twee taken.

Participate in research!

Do you want to participate in research with your (unborn) child?

Participate

Do you have a question?

Do you have questions about any of these topics? Please get in touch!

Contact us