Wat hebben we gedaan?
We beginnen even met een korte samenvatting: toen je kindje 6, 9 en 12 maanden oud was, kwamen jullie samen naar het babylab om mee te doen aan het EEG-gedeelte van onze studie. Deze sessies bestonden uit drie delen:
- In het eerste deel hoorde je kindje geen geluid. Jij zat met een koptelefoon op, luisterend naar vrolijke Cubaanse muziek. Tijdens dit deel lieten we simpele vormen zoals cirkels en spiralen op het scherm zien.
- In het tweede deel hoorde je kindje verhaaltjes van Nijntje, met daarbij filmpjes van Nijntje op het scherm.
- In het derde en laatste deel hoorde je kindje maar liefst 14 minuten elke seconde “pa”, met af en toe een “ba” of een “pha” (de testers waren af en toe jaloers op jullie koptelefoon!). Verder lieten we toen filmpjes van Bumba zien.
Wat laten de eerste resultaten zien?
We zijn begonnen met het bekijken van de EEG-data van deel 1. Omdat je kindje niets hoorde tijdens dit deel, en er verder ook niet veel gebeurde, kunnen we zeggen dat we hierbij kijken naar het brein in rust. Wat doen de hersencellen van een baby als hij/zij niets hoort en gewoon op schoot zit? En zien we tijdens deze rustfase ook veranderingen in het brein als een kindje ouder wordt? De resultaten van het brein in rust bij 6, 9 en 12 maanden zijn nu voor een deel al geanalyseerd en wij vertellen jullie graag wat we tot nu toe gevonden hebben.
Het blijkt dat we bij het brein in rust al echt verschillen zien tussen de 6 maanden oude baby’s en de 9 en 12 maanden oude baby’s. We hebben bewijs gevonden dat het brein van jouw baby toen hij/zij 12 maanden was al meer op jouw (volwassen) brein in rust begint te lijken dan toen hij/zij 6 maanden was. Zo vroeg al dus! Dit lijkt misschien logisch, maar er is nog weinig hersenonderzoek dat dit laat zien. Dit betekent dat wij, samen met jou en je kindje, tot de eerste onderzoekers behoren die dit zo vroeg, met zoveel kindjes en over een langere periode hebben onderzocht. Hoe gaaf is dat!
Wat gaan we nu doen?
Nu we bewijs hebben dat de ontwikkeling van het brein al zichtbaar is tussen de 6, 9 en 12 maanden, willen we onderzoeken of dit invloed heeft op de latere ontwikkeling van het kind. Misschien ben je al bij ons geweest voor de sessie met je kindje op twee jaar. Tijdens deze testsessie kijken we naar alles wat je kindje al kan. Met behulp van allerlei ontwikkelingsspelletjes willen we kijken naar de motoriek, taal en cognitie van je kind. En vervolgens willen we zien of de verschillende EEG-metingen van de kindjes goede voorspellers zijn voor die meting bij twee jaar. Bijvoorbeeld, kunnen we een verband zien tussen hoe de hersenen van baby’s werken en hun latere ontwikkeling als ze twee jaar oud zijn?
Hier hebben we nu nog geen antwoord op, want we zijn momenteel nog volop kindjes aan het testen voor deze laatste meting.
Maar we zullen jullie op de hoogte houden van onze resultaten!
Wil je meer informatie?
Als je het leuk vindt om dieper in te gaan op de stof en je wilt antwoord op de vraag: naar welke hersenprocessen bij het brein in rust hebben we precies gekeken?
Klik dan op “Extra informatie over de EEG-meting bij het brein in rust”. Daar leggen we de processen in meer detail uit.
Als je het leuk vindt om meer te lezen over de andere twee EEG-taken, dan kan je klikken op “Extra informatie over deel 2 en 3 van de EEG-meting”. Daar leggen we uit welke resultaten we verwachten van de andere twee taken.