Donderdagavond 11 april was het zover: Een groot aantal ouders en professionals kwamen samen in theater de Klif in Oosterhout. Allen nieuwsgierig naar de thema-avond ‘Geboren ontdekkers’ georganiseerd door KION en het Baby & Child Research Center.
Gnoe of kind?
De aftrap werd gegeven door Esther Lamers, bestuurder van KION. Tot plezier van het publiek vergeleek zij de ontwikkeling van een kind met die van een gnoe. Op het moment dat een kind zijn eerste stapje zet, heeft een gnoe al duizenden kilometers afgelegd! De ontwikkeling van een kind gaat vele malen trager, en is daardoor des te interessanter.
Kinderen zijn geboren ontdekkers
Sabine Hunnius, professor op het gebied van leren en nieuwsgierigheid in jonge kinderen, vertelde meer over deze ontwikkeling. Zij loodste op luchtige en laagdrempelige wijze het publiek door de meest ingewikkelde onderzoeken heen. Haar boodschap? Kinderen, hoewel ogenschijnlijk hulpeloos bij de geboorte, kunnen vanaf het begin ongelooflijk snel leren en zijn bloednieuwsgierig! Zo laat recent onderzoek zien dat kinderen van slechts 8 maanden oud hun aandacht richten op informatie waar ze van kunnen leren. Als ze niks meer kunnen leren, dan haken ze af.
Nieuwsgierigheid stimuleren
Wat betekent dit nu in de praktijk? Shirley van Ooijen en Myrna Frissen van KION gingen in op ‘betrokken spel’ en hoe dit een belangrijke rol speelt bij ontdekken en leren. Kinderen komen tot betrokken spel wanneer ze lekker in hun vel zitten en wanneer de opvoeder hen de ruimte geeft. Tip voor de papa’s en mama’s: ga af en toe op je handen zitten! Ook de omgeving kan betrokken spel uitlokken. Dit legden ze uit aan de hand van het interieur van een kinderopvang dat ze hadden nagebouwd op het podium.
Na beide presentaties was het tijd voor vragen. Aan nieuwsgierigheid was er geen gebrek!
De thema-avond is een jaarlijks evenement dat KION en BRC samen organiseren. Tot op de volgende thema-avond!