Be kind: Circustheater voor de allerkleinsten

30 jun 2022

Jonge kinderen kun je vanaf een jaar of twee meenemen naar het theater voor speciale kinder- of familievoorstellingen. Dat kan anders, vond danseres en regisseuse Emilie Weisse. Zij ontwikkelde daarom een voorstelling voor de allerkleinsten.

Reis voor de zintuigen
Kom en beleef op 8 of 9 september 2022 samen met je kleintje voor het eerst de wondere wereld van circus. Be kind is een intieme theaterervaring voor baby’s van 6 tot 18 maanden. In deze vloeiende voorstelling van geluid, kleur en beweging nemen twee artiesten het jonge publiek mee op een zintuiglijke reis. Van het gezang van vroege vogels tot lichtgevende jongleerkegels in de schemering, de voorstelling volgt het ritme van de dag. Het pop-up decor komt langzaam tot leven, en er is altijd wel iets dat rammelt, verschijnt, kraakt, rolt of zweeft.

Samen ontdekken
De kleintjes maken van heel dichtbij kennis met acrobatiek en jongleren. Tijdens de voorstelling ontstaat een hartverwarmende dialoog tussen de artiesten en hun jonge publiek. Zij mogen meedoen, al hoeft dat niet. Door deze spontane interacties is elke voorstelling net iets anders. Na de voorstelling nodigen de artiesten de kleintjes uit om samen het speelveld te ontdekken. Ze mogen in, uit, langs en door het decor kruipen om de bijzondere materialen van dichtbij te verkennen. Be kind brengt ook een speciaal ontworpen babyboek mee waarin je thuis verder kunt gaan met de ontdekking van circus en spel.

Kunst en kennis
Om de voorstelling af te stemmen op wetenschappelijke kennis over baby’s, liet regisseuse Emilie zich adviseren door onze eigen Sabine Hunnius. Met nieuwe inzichten uit de cognitieve ontwikkelingsneurowetenschappen, onderzocht Emilie hoe ze dit jonge publiek kon interesseren, verrassen en bij de voorstelling kon betrekken. Voor de bijzondere samenwerking tussen kunst en wetenschap ontvingen Emilie en Sabine het Mingler Scholarship van de Akademie van Kunsten.

Unieke kans voor ouders van het BRC
Ouders die hun kind hebben aangemeld voor onderzoek bij het Baby & Child Research Center krijgen de kans om één van deze bijzondere voorstellingen in Nijmegen gratis bij te wonen! Voorwaarde is dat je kind tussen de 6 en 18 maanden oud is. Wij vragen je dit te respecteren en toe te passen op elk kind in je gezelschap.

Praktische informatie
Pre-première: Donderdag 8 september 10.00 (VOL)
Première: Donderdag 8 september 15.00 (VOL)
Voorstelling 1: Vrijdag 9 september 10.00
Voorstelling 2: Vrijdag 9 september 15.00
Duur: 30 minuten + 10 minuten naspel
Locatie: De Lindenberg Nijmegen

Aanmelden
Let op: wegens grote belangstelling kunnen we je aanmelding niet garanderen. We houden zoveel mogelijk rekening met ieders voorkeuren en houden je op de hoogte. Mochten de plekken inmiddels gevuld zijn, dan kom je op een wachtlijst. Het is ook mogelijk om zelf een kaartje aan te schaffen via de website van de Lindenberg.

Emilie, geboren in Parijs in 1978, danste in verschillende gezelschappen onder meer werk van Balanchine, Brumachon en Preljocaj. Via haar echtgenoot kwam ze in aanraking met circus en trad ze met haar act Juggling Tango op over de hele wereld. Be kind is Emilie Weisse regiedebuut bij TENT huis voor hedendaags circus, in coproductie met 2turvenhoog festival.

Sabine Hunnius is directeur van het Baby & Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s en is co-auteur van het populairwetenschappelijke boek “Het babybrein: Wat iedereen moet weten over de hersenontwikkeling van baby’s” (Prometheus, 2018).