Welkom op de website van “Het Tweetalige Brein”!
Info & aanmelden
Procedure
Op deze pagina vindt u alle informatie over ons onderzoek “Het Tweetalige Brein!“. Heeft u een kind tussen de 3 en 6 jaar die opgroeit met Duits én Nederlands, dan kunt u zich hier inschrijven. Vermeld bij vraag 14 alstublieft dat u graag meedoet met het onderzoek “Het Tweetalige Brein”.
Nadat u zich heeft aangemeld, zullen we telefonisch contact met u opnemen om de studie rustig door te nemen en na te gaan of u en uw kind daadwerkelijk mee kunnen doen aan deze studie. Zo ja, kunnen we daarna twee afspraken inplannen. Hopelijk tot snel!
Wie zijn wij?
Wij zijn onderzoekers van het Baby & Child Research Center en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen: Chih Yeh, Anne Buizer, Eric Fleischer, Naomi Smolenaers, en Kathrin Wicinski.
Ons onderzoek: Het Tweetalige Brein
Wat willen we weten?
Wij onderzoeken hoe tweetalige kinderen hun verschillende talen leren en gebruiken. We willen kijken of hun brein anders reageert op het horen van Nederlandse woorden dan op het horen van Duitse woorden. Weet een kind bij het horen van een woord bijvoorbeeld meteen of dit een Nederlands of een Duits woord is? En zo ja, kunnen we dit dan terugzien in hun hersenactiviteit?
Hoe onderzoeken we dit?
Om deze vragen te kunnen beantwoorden meten we met behulp van EEG (elektro-encefalogram) de hersenactiviteit van kinderen van 3 tot 6 jaar die in het dagelijks leven zowel Nederlands als Duits te horen krijgen.
Wat houdt meedoen in?
Het onderzoek bestaat uit twee afspraken binnen een periode van maximaal twee weken. Elke afspraak duurt ongeveer 2 uur. Deze vinden plaats op de locatie Max Planck Instituut van het Baby & Child Research Center (Wundtlaan 1, Nijmegen).
Tijdens de afspraak nemen we uitgebreid de tijd om ervoor te zorgen dat uw kind zich op zijn/haar gemak voelt. Ook hebben we genoeg tijd om uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden.
De afspraken
Voorafgaand aan de eerste afspraak ontvangt u van ons een link naar twee online vragenlijsten: een gezinsvragenlijst en een vragenlijst over het gebruik van de Nederlandse en Duitse taal in de omgeving waarin uw kind opgroeit. Het invullen van deze vragenlijsten duurt ongeveer 35 minuten.
Tijdens het onderzoek zit u naast of in de buurt van uw kind. Jonge kinderen mogen uiteraard op schoot zitten. Uw kind krijgt Nederlandse en Duitse woorden te horen via luidsprekers in de ruimte. Ondertussen kan uw kind naar filmpjes kijken, een kleurplaat kleuren, of met wat speelgoed spelen. Uw kind heeft een mutsje op waarmee wij de hersenactiviteit meten. Dit deel duurt ongeveer 30 minuten.
Hierna doen we nog een klein spelletje samen met uw kind, waarbij we kijken naar de woordenschat in het Duits en in het Nederlands. Deze taak duurt ongeveer 15 minuten.
Veelgestelde vragen
We weten dat in onze hersenen automatisch kleine elektrische golven ontstaan als we bijvoorbeeld naar plaatjes kijken of luisteren naar taal. Deze hersenactiviteit kunnen we meten met behulp van EEG. Hierbij krijgt uw kind een soort badmuts op met een heleboel sensoren. Om een duidelijk signaal te krijgen wordt er op de sensoren gel gespoten, zodat deze goed contact kunnen maken met de hoofdhuid. De sensoren in de badmuts kunnen vervolgens kleine elektrische golven in de hersenen registreren. Het meten van EEG-signalen is volledig veilig en doet geen pijn. Omdat de sensoren met gel worden ingesmeerd, komt deze gel ook in de haren van uw kind. Nadat we klaar zijn met de EEG-meting is er in ons lab de mogelijkheid om de haren van uw kind te wassen en te drogen.
Er zijn geen risico’s aan deze studie verbonden. EEG-onderzoek is geheel veilig. Graag beantwoorden we al uw vragen aan de telefoon of via e-mail. Ons onderzoek is getoetst door de ethische commissie van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.
Als u besluit samen met uw kind deel te nemen, bedanken we jullie na afloop van de tweede afspraak met een financiële vergoeding van of €50 of €40 + één kinderboek. Daarnaast krijgt uw kind na de eerste afspraak een klein cadeautje mee naar huis.
Mocht u samen met uw kind besluiten deel te nemen, dan worden er de volgende gegevens verzameld: uw antwoorden op de vragenlijsten; de EEG-data (hersenactiviteit) van uw kind; de video-opnames van de sessies; de antwoorden van uw kind op de woordenschattaak, zijn/haar geboortedatum, en geslacht.
De gegevens zullen alleen gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden en zullen alleen beschikbaar worden gesteld aan externe onderzoekers zonder alle gegevens die tot identificatie van personen kunnen leiden. Al onze onderzoekers zullen overeenkomstig het EU-regelement voor de gegevensbescherming van persoonlijke data (GDPR) handelen. Meer informatie over hoe we met gegevens omgaan vindt u hier.