Autisme

HomeThemaAutisme

Autisme wordt vaak pas laat herkend, meestal zijn kinderen bij de diagnose 3 of 4 jaar oud. Als we de signalen van autisme al vroeger in de ontwikkeling zouden kunnen herkennen, kunnen we eerder gerichte hulp aanbieden, zowel aan de kinderen als aan hun ouders en verzorgers. Daarom heeft ons onderzoek als doel om meer te weten te komen over de oorzaken van autisme en de ontwikkeling van autistische kinderen gedurende de eerste jaren.

Prikkelverwerking

Hiervoor hebben we eerder kinderen onderzocht die een oudere broer of zus met autisme hebben en daarom zelf een verhoogde kans om ook autisme te hebben. We hebben ontdekt dat deze kinderen al met vijf maanden sociale prikkels anders leken te verwerken1. De baby’s keken naar video’s waarin een vrouw kiekeboe of een ander handspelletje deed. Tegelijkertijd hebben we de hersenactiviteit van de baby’s gemeten. We wisten uit eerder onderzoek dat autistische volwassene in dit soort onderzoeken minder activiteit laten zien in de hersengebieden die sociale informatie verwerken. Een soortgelijk patroon hebben wij kunnen ontdekken bij deze groep baby’s.

Hersenontwikkeling

In ons huidige onderzoek willen we meer te weten komen over de (hersen-)ontwikkeling van jonge kinderen met autisme. We maken hiervoor gebruik van moderne onderzoekstechnieken voor het bestuderen van gedrag en de hersenen van baby’s en peuters. Op de lange termijn zal dit onderzoek bijdragen aan meer kennis over de oorzaken van en vroege kenmerken van autisme, zodat kinderen en ouders eerder en beter begeleid kunnen worden.

Huidig onderzoek: PIP en SAPIENS

Op dit moment zijn we bezig met twee onderzoeksprojecten. In samenwerking met AIMS-2-TRIALS brengen we in het PIP-onderzoek de verschillen in hersenontwikkeling en gedrag bij een grote groep jonge kinderen in kaart, waaronder kinderen met een autisme of ADHD diagnose. Het Sapiens onderzoek is een onderzoek naar de cognitieve- en hersenprocessen bij jonge kinderen die zich mogelijk anders ontwikkelen op het gebied van sociaal gedrag, communicatie en spel (zie video hiernaast).

Meer lezen?

  1. Braukmann, R., Lloyd‐Fox, S., Blasi, A., Johnson, M. H., Bekkering, H., Buitelaar, J. K., & Hunnius, S. (2018). Diminished socially selective neural processing in 5‐month‐old infants at high familial risk of autism. European Journal of Neuroscience, 47(6), 720-728.
  2. Jones, E. J., et al. (2019). Eurosibs: Towards robust measurement of infant neurocognitive predictors of autism across Europe. Infant Behavior and Development, 57, 101316.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op