Symposium Beginnersgeluk was een succes!

20 apr 2022

Op woensdag 13 april was het zover. Na meer dan een jaar voorbereiden was het tijd voor ons live (!) symposium Beginnersgeluk – een goede start voor ouder en kind. Deze dag vol interessante lezingen over de eerste 1000 dagen hebben wij georganiseerd in samenwerking met VSV Samen Nijmegen.

Een goede start
En een goede start, dat was het zeker. Gynaecoloog Martine Hollander begon de dag met een uiterst interessante lezing over traumatische bevallingen. Volgens haar onderzoek ervaart één op de 7 à 10 vrouwen haar bevalling als traumatisch. Een schrikbarend aantal, wat extra aandacht en onderzoek verdient!

Keuzeprogramma
Daarna was het tijd voor de parallelsessies. Een paar daarvan lichten we hier uit. Sandra Solleveld vertelde over Babythuiszorg, een prachtig nieuw programma dat extra steun biedt aan kwetsbare gezinnen in het eerste jaar na de geboorte. Roseriet Beijers vertelde over de bestanddelen van moedermelk, Manon Krol over haar onderzoek naar de eerste kenmerken van autisme en Nicole Rheinheimer over de effecten van huid-op-huid contact. Marjolein Kleij (Pharos) belichtte een heel ander perspectief: hoe zit het met de vader? Haar interactieve lezing ging over het belang van vaders in de eerste 1000 dagen en hoe het merendeel van de vaders graag meer tijd met hun kinderen zouden doorbrengen. (Tip: bekijk hier vier portretten van vaders.)

Herinrichting (geboorte)zorg
Tot slot pleitte professor Ank de Jonge voor meer tijd en vertrouwen in de (geboorte)zorg. Zij toonde, aan de hand van indrukwekkende cijfers, hoe belangrijk het is dat dat families zich veilig voelen in de handen van zorgverleners en erop vertrouwen dat zij de zorg krijgen die bij hen past. Hoe kunnen we de zorg zo verlenen, organiseren en financieren dat tijd en vertrouwen centraal komen te staan?

Dank
Met deze lezing kwam ons beginnersgeluk (voorlopig) tot een eind. Onder het genot van een drankje werd de dag feestelijk afgesloten. Wij willen alle sprekers en deelnemers hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan deze mooie dag!

Sfeerimpressie