Moedermelk bevat meer dan 200 verschillende prebiotische oligosacchariden, ook wel Human Milk Oligosaccharides (HMOs) genoemd. HMO’s worden niet zoals eiwitten, vetten en lactose verteerd en leveren dus geen energie of bouwstoffen voor de baby. Ze komen onverteerd in de dikke darm aan. En dat is opmerkelijk! Want waarom zou Moeder Natuur een ingrediënt in borstvoeding stoppen als het niet gebruikt wordt?
HMOs blijken een belangrijke voedingsbodem voor darmbacteriën te zijn. Pas in de darm doen ze hun werk. Door de hoeveelheid HMO’s in moedermelk te vergelijken met de hoeveelheid HMO’s aanwezig in de ontlasting van de baby kun je onderzoeken hoe goed en wanneer de darmbacteriën de HMO’s opnemen. Het bleek dat er steeds minder HMO’s in de ontlasting te zien waren tijdens de eerste weken na de geboorte (dus betere opname van HMO’s door bacterien in de darm). Echter waren er ook veel individuele verschillen tussen baby’s in deze opname van HMO’s. Deze verschillen werden verklaard door type en plaats van bevalling, waarbij keizersnede en ziekenhuisbevalling een tragere opname van HMO’s in de darmen voorspelde.
Meer lezen?
Gu, F., Wang, S., Beijers, R., de Weerth, C., & Schols, H. A. (2021). Structure-Specific and Individual-Dependent Metabolization of Human Milk Oligosaccharides in Infants: A Longitudinal Birth Cohort Study. Journal of Agricultural and Food Chemistry.