Hellen Lustermans

Junior onderzoeker

Over mij

HomeDevelopmental PsychobiologyHellen Lustermans

Als PhD student, ben ik geïnteresseerd in de invloed van stress vroeg in het leven op de ontwikkeling van het kind, vooral de ontwikkeling van de darmbacteriën.

Eerder onderzoek suggereert dat zowel tijdens de zwangerschap als in de eerste maanden na de geboorte, het psychisch welzijn van de moeder is gerelateerd aan de compositie van de darmbacteriën van de baby. Tijdens mijn PhD, onderzoek ik een van de mogelijke mechanisme die dit verband kunnen verklaren, namelijk voeding vroeg in het leven. Ik focus op zowel het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap als de compositie van moedermelk, aangezien beide (in)direct van invloed kunnen zijn op de samenstelling van de baby’s darmbacteriën.

Om mijn onderzoeksvragen te beantwoorden, heb ik het SMILEY project opgezet (Study of MIcrobiota and Lifestyle in the Early Years). Op dit moment ben ik nog bezig met het verzamelen van data samen met mijn collega’s van het SMILEY team. Het is heel speciaal om een groep van 165 moeders en hun baby’s te mogen volgen vanaf de zwangerschap tot en met postpartum. Het geeft me niet alleen de kans om te leren van hun data, ik leer ook heel veel over hun real-life ervaringen in deze buitengewoon bijzondere tijd in een mensenleven.