Ana Okorn

Junior onderzoeker

Over mij

Ik ben geïnteresseerd in waarom ouders op hun eigen manier opvoeden en welke gevolgen hun opvoedkeuzes hebben voor hun eigen functioneren en dat van hun gezin.

In mijn huidige onderzoek richt ik mij op moeders die het moederschap combineren met een baan en sinds kort weer aan het werk zijn na hun zwangerschapsverlof. Ik wil deze overgang beter begrijpen door vragen te beantwoorden zoals: Welke emoties en gedachten hebben moeders als ze na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan? Veranderen deze emoties en gedachten in de loop van de tijd? Waarom gaan sommige moeders beter om met deze overgang dan andere? En wat zijn de gevolgen van de terugkeer naar het werk voor de kwaliteit van de opvoeding door moeders, de gezinsrelaties en de ontwikkeling van het kind?

Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste project, de REWIND Studie (REturn to Work INventory Development). In dit project wil ons onderzoeksteam een ​​nieuwe vragenlijst ontwikkelen over de emoties en gedachten van moeders als zij na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan. Hiermee hopen we onze kennis te vergroten over hoe moeders in Nederland omgaan met de terugkeer naar het werk nadat ze een nieuwe baby in hun leven hebben mogen verwelkomen.

Meer lezen?

Okorn, A., Verhoeven, M., & van Baar, A. L. (2021). The importance of mothers’ and fathers’ positive parenting for toddlers’ and preschoolers’ social-emotional adjustment. Parenting: Science and Practice. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/15295192.2021.1908090