Huid-op-huid contact met moeder verandert darm-microbioom baby

21 feb 2024

Huid-op-huid contact
Dagelijks huid-op-huid contact tussen verzorger en baby is een bewezen effectieve interventie voor premature baby’s. De interventie heeft positieve gevolgen voor onder andere de fysieke gezondheid van deze kinderen, zowel op korte termijn als 20 jaar later. Onderzoek naar de effecten van huid-op-huid contact bij voldragen baby’s staat nog in de kinderschoenen. Eerder onderzoek van het BRC toonde aan dat moeders die dagelijks huid-op-huid contact hadden met hun (voldragen) baby, langer borstvoeding gaven. Een mooi resultaat!

Veranderderingen darm microbioom
Nieuwe bevindingen suggereren daarnaast dat deze interventie ook gevolgen heeft op biologisch niveau: Huid-op-huid contact lijkt namelijk het darm microbioom van baby’s te veranderen! Zo verandert de samenstelling van het microbioom anders over tijd bij baby’s die huid-op-huid contact ontvingen (in vergelijking met gebruikelijke zorg) en duurt het langer voordat hun microbioom een volwassen niveau bereikt.

Micro-wat?
De bacteriën, virussen en schimmels in je darmen vormen samen het microbioom. Deze helpen ons voedingsstoffen op te nemen en voedsel te verteren en vormen ons immuunsysteem. De darm microbiota kunnen zelfs communiceren met het brein en lijken het denken en de mentale gezondheid te kunnen beïnvloeden. Omdat ze zo’n belangrijke rol spelen in zowel de fysieke als mentale gezondheid, onderzoeken wij welke factoren het microbioom kunnen beïnvloeden.

Wat betekent dit?
We weten nu dat huid-op-huid contact gevolgen kan hebben voor het darm microbioom van voldragen baby’s. Of deze gevolgen positief of juist negatief zijn, is nog niet bekend. En wat het achterliggende mechanisme is, weten we ook nog niet. Baby’s die huid-op-huid contact ontvingen kregen ook langer borstvoeding, maar dit verklaart slechts gedeeltelijk het verschil in microbioom tussen de groepen. Een mogelijke aanvullende verklaring zou kunnen zijn dat huid-op-huid contact stress vermindert, wat weer invloed heeft op de darmmicrobiota.