Hersenactiviteit meten: een echte breinbreker

19 sep 2023

Tijdens ons onderzoek meten we soms de hersenactiviteit van baby’s terwijl ze bijvoorbeeld naar plaatjes of een filmpje kijken, of naar woordjes of een verhaaltje luisteren. Dit doen we met behulp van EEG: het elektroencefalogram ofwel hersenfilmpje. Maar hoe werkt dit eigenlijk?

𝗖đ—ŧđ—ēđ—ē𝘂đ—ģđ—ļ𝗰𝗮𝘁đ—ļ𝗲 đ—ļđ—ģ đ—ĩ𝗲𝘁 đ—¯đ—ŋ𝗲đ—ļđ—ģ

De hersenen bestaan uit meer dan 80 miljard (!) hersencellen die neuronen worden genoemd. Wanneer de hersenen informatie verwerken of een actie plannen, communiceren deze neuronen met elkaar. Er loopt dan een heel klein elektrisch stroompje van de ene neuron naar de andere.

𝗛𝗲đ—ŋ𝘀𝗲đ—ģ𝗮𝗰𝘁đ—ļ𝘃đ—ļ𝘁𝗲đ—ļ𝘁 đ—ē𝗲𝘁𝗲đ—ģ

Wanneer veel neuronen tegelijkertijd actief zijn, ontstaat er aan de buitenkant van het hoofd elektrische lading, deze is ongeveer 100.000 maal zwakker dan van een batterij. Om dit te meten, krijgt de baby een soort badmuts op met sensoren. Het gemeten signaal wordt vervolgens naar een computer gestuurd. Op het beeldscherm zien we nu van elke sensor een klein elektrisch signaaltje (swipe links); deze kunnen we gaan analyseren.

đ—Ē𝗮𝘁 𝘇𝗲𝗴𝘁 đ—ĩ𝗲𝘁 đ—¯đ—ŋ𝗲đ—ļđ—ģ?

Hersenactiviteit geeft ons inzicht in hoe baby’s en kinderen de wereld waarnemen en begrijpen. Er gaat veel meer om in die kleine babybolletjes dan vroeger werd gedacht! Door middel van EEG onderzoek weten we inmiddels bijvoorbeeld dat baby’s bewegingen van anderen ‘meedoen’ in hun hersenen alsof ze zelf zouden bewegen. Ook weten we dat ze feedback kunnen verwerken en daarvan kunnen leren.

Hersenactiviteit is dus een onuitputtelijke bron van informatie voor onderzoekers.