Observatie & interactie

HomeMethodesObservatie & interactie

Natuurlijke observatie

Soms bestuderen we het gedrag van baby’s in hun natuurlijke sociale omgeving. Dit gebeurt bijvoorbeeld door hun natuurlijke gedrag thuis op te nemen met een camera, of tijdens vrije speel-sessies in ons onderzoekscentrum. In dit soort situaties vragen we altijd aan ouders om zich zo te gedragen zoals ze dat normaal gesproken ook zouden doen tegenover hun kind.

Interactie

Voor andere onderzoeken creëren we verschillende situaties, waarbij we spelenderwijs met kinderen omgaan. Deze situaties verschillen vaak maar in één klein detail van elkaar. Vervolgens vergelijken we hoe meerdere kinderen op deze situaties reageren. Om deze vergelijking zo goed mogelijk te maken, vragen we ouders om rustig bij het onderzoek te blijven zitten, maar hun kind niet te helpen tijdens het onderzoek.

Cross-culturele studies

Tenslotte doen we ook vergelijkend veldonderzoek in verschillende culturen – over het algemeen in samenwerking met antropologen en linguïsten van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen. In dit onderzoek verzamelen we onze gegevens door middel van observaties van mensen in hun eigen gemeenschap en doen we, wanneer dit mogelijk is, onderzoeken die gebaseerd zijn op interactie.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op