Biologische metingen

HomeMethodesBiologische metingen

Hormonale metingen

Wij doen met name onderzoek naar het hormoon cortisol. Dit hormoon is onder meer betrokken bij de energiehuishouding van ons lichaam en helpt ons om op stressvolle situaties te reageren. Cortisol kan onder andere gemeten worden in speeksel en haar. Als u deel neemt aan ons onderzoek kan het zijn dat we u vragen wat speeksel af te staan in een daarvoor bestemd buisje.

Ook kunnen we u vragen om wat speeksel bij uw kind af te nemen. Daarvoor gebruiken we speciale sponsjes die het speeksel goed opnemen. Onze ervaring is dat zowel baby’s als jonge kinderen het niet vervelend vinden en het zelfs als een leuk spelletje ervaren om op zo’n sponsje te sabbelen.

Darmbacteriën

We zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van de darmbacteriën van baby’s en kinderen. De darmbacteriën zijn onder andere belangrijk bij de afweer tegen ziekten, bij het verteren van voedsel, en bij de synthese van belangrijke vitaminen. Maar ook komen er meer en meer aanwijzingen dat de bacteriën in onze darmen in communicatie staan met de hersenen, en zelfs onze emoties en gedrag zouden kunnen beïnvloeden! 

De darmbacteriën kunnen gemakkelijk gemeten worden in ontlasting. Hiervoor vragen we u om een klein beetje ontlasting van uw baby te verzamelen uit de luier. Hiervoor krijgt u speciale buisjes met een schepje.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op