Aandacht meten

HomeMethodesAandacht meten

Aandacht kunnen we o.a. meten door naar de oogbewegingen van baby’s en kinderen te kijken. Wanneer iets nieuw of verrassend is, zal een kind ernaar kijken. Hierdoor kunnen we achterhalen wat een kind wel of niet weet.

Eyetracker

Oogbewegingen meten we met een zogeheten Eyetracker. Hiermee kunnen we de oogbewegingen van een kind heel nauwkeurig meten, terwijl hij/zij bijvoorbeeld naar een filmpje kijkt. De meetapparatuur bestaat uit een beeldscherm met ingebouwde camera. Deze filmt de ogen van het kind en neemt het kijkgedrag op. Wij onderzoeken vervolgens wij hoe het kind de gebeurtenissen op het scherm met zijn/haar blik volgt en hoeveel aandacht hij/zij aan bepaalde aspecten van het filmpje besteedt.

Grote pupillen

Ook kunnen we de grootte van de pupil meten met een Eyetracker. De grootte van de pupil is voor ons erg interessant; deze wordt namelijk groter wanneer iemand verrast of geïnteresseerd is!

Als we een baby bijvoorbeeld herhaaldelijk een bepaalde volgorde van voorwerpen laten zien en daarna plots die volgorde veranderen, kunnen we aan de hand van de pupilgrootte zien of baby verrast is. Als dat zo is, dan heeft hij/zij de oorspronkelijke volgorde van voorwerpen ontdekt en dus geleerd.

Meedoen aan onderzoek!

Wilt u samen met uw kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Meedoen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen? Laat het ons weten!

Neem contact op