Moedermelk is niet zomaar melk. Het zit boordevol eiwitten, antistoffen, hormonen en nog veel meer. Onderzoekers zijn de laatste jaren hard bezig om de werkzame stoffen in kaart te brengen.
Fysieke gezondheid
Ze richten zich onder andere op Human Milk Oligosaccharides (HMOs), oftewel suikers in moedermelk. Er is al veel onderzoek dat aantoont dat deze suikers een positief verband hebben met de fysieke gezondheid van een kind (het immuunsysteem). Maar hoe zit dat dan met de cognitieve ontwikkeling, oftewel het denkvermogen? Hangt die ook samen de concentratie suikers in de melk?
Cognitieve ontwikkeling
Recent onderzoek suggereert van wel. Wij hebben borstvoedende moeders gevraagd om wat melk af te nemen wanneer de baby 2, 6 en 12 weken oud was. De melk hebben wij onderzocht op bepaalde suikers. Op 3-jarige leeftijd hebben wij vervolgens de cognitieve vaardigheden van deze kinderen in kaart gebracht.
Hoe hoger de concentratie van een bepaald suiker (2’FL) en suikergroep (gefucosyleerde suikers) in de moedermelk, hoe beter de cognitieve vaardigheden op 3-jarige leeftijd bleken te zijn! Moedermelk blijkt dus niet alleen voor de fysieke gezondheid van het kind belangrijk te zijn, maar waarschijnlijk ook voor de cognitieve ontwikkeling.
Kunstvoeding als alternatief
Kun of wil je geen borstvoeding geven, dan is er mogelijk een alternatief: onderzoek naar menselijke melksuikers is veelbelovend en daarom worden deze suikers steeds vaker toegevoegd aan flesvoeding. Zo kunnen fles gevoede baby’s voeding binnenkrijgen die zoveel mogelijk lijkt op moedermelk.