Uit eerder onderzoek blijkt dat het opgroeien in een stad meer stressvol kan zijn dan het opgroeien in een dorp of op het platteland. Het wonen in een stad zou invloed kunnen hebben op puberteitshormonen en het stresssysteem van kinderen. Het doel van deze studie was om te onderzoeken of de mate van stedelijk wonen in de kindertijd (van wonen op het platteland tot wonen in kleine steden) samenhangt met de hormoonhuishouding van kinderen.
Onderzoek naar verschillende hormoonklieren
De onderzochte hormoonklieren zijn onder andere betrokken bij lichamelijke reacties op stress en spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en afstemming van een aantal lichamelijke systemen, zoals het voortplantings- en immuunsysteem. Hormonen die verbonden zijn met deze klieren, waaronder cortisol, DHEA en progesteron, werden onderzocht. Verder werd er ook naar verschillen tussen jongens en meisjes gekeken.
Haarhormonen tijdens huisbezoek
Tijdens huisbezoeken van kinderen op tienjarige leeftijd hebben we van een dun strengetje haar afgenomen. Het haar werd onderzocht op hoeveelheden hormonen. Er werd geen verband gevonden tussen de mate van stedelijk wonen (gemeten vanaf geboorte tot en met tienjarige leeftijd) en de hoeveelheden hormonen in het haar. Ook was er geen verschil tussen jongens en meisjes.
Deze resultaten zijn anders dan verwacht op basis van eerdere onderzoeken. Mogelijk is het verband tussen het wonen in steden en de hoeveelheid hormonen alleen maar te vinden bij kinderen in grote steden, zoals New York of Parijs, of pas later in het leven wanneer de kinderen bijvoorbeeld zijn uitgegroeid tot jongvolwassenen.
Meer lezen?
Evans, B. E., Beijers, R., Hagquist, C., & de Weerth, C. (2019). Childhood urbanicity and hair steroid hormone levels in ten-year-old children. Psychoneuroendocrinology, 102, 53–57. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2018.11.039