Baby’s kunnen leren leren

26 sep 2023

Van een hulpeloos pasgeboren baby’tje tot een levendige praatgrage stuiterbal: in de eerste jaren leren kinderen ontzettend veel en ongelooflijk snel. Hoe doen ze dit? Eerder onderzoek laat zien dat baby’s hun aandacht vooral richten op dingen waar ze van kunnen leren. Een nieuw onderzoek laat nu zien dat baby’s nog beter leren dan we eerder dachten: ze kunnen leren om te leren!

Vormen voorspellen
We hebben 8 maanden oude baby’s, en natuurlijk hun ouders, uitgenodigd op ons onderzoekscentrum. We lieten hen vormen zien op een computerscherm terwijl we hun oogbewegingen hebben gemeten. Een hartje verscheen bijvoorbeeld eerst linksboven op het scherm, daarna rechtsonder, vervolgens weer linksboven. De locatie van de hartjes was voorspelbaar: de kans was het grootst dat het hartje linksboven in de hoek zou verschijnen. Na een paar keer leerden baby’s dit: ze konden steeds beter met hun blik voorspellen waar het volgende hartje zou verschijnen.

Generaliseren
Knap hè! Maar dat is nog niet alles. Nog indrukwekkender is dat baby’s deze regel konden generaliseren naar een nieuwe situatie. Wanneer we hen een andere vorm lieten zien, die meestal in een andere hoek verscheen, leerden ze dat er een meer algemene regel bestond: elke vorm had een voorkeurshoek en door aan het begin goed op te letten konden ze nog sneller te leren waar een nieuwe vorm waarschijnlijk zou verschijnen.

Leermachines
In andere woorden, baby’s konden een nieuwe leerstrategie leren. Laat je niet voor de gek houden door hun schattige voorkomen: baby’s zijn echte leermachines!