Als volwassenen weten wij vaak wat de consequenties zijn van onze handelingen. Een voorbeeld hiervan is wanneer we aanbellen bij het huis van een vriend. Het geluid van onze actie (een rinkelgeluid) kan ons nauwelijks verrassen omdat dit erg voorspelbaar is. Kunnen jonge baby’s ook al geluiden herkennen die veroorzaakt worden door hun eigen acties? Weten zij dat het geluid van een speeltje dat op de grond valt, veroorzaakt wordt door henzelf of door iemand anders?
Geluid in het brein
Om deze vraag te onderzoeken, hebben wij de hersenreacties van drie maanden oude baby’s onderzocht. We hebben gekeken of baby’s anders reageren op geluiden die zij zelf maken vergeleken met geluiden die door een computer worden gemaakt. Hierbij hebben we de timing van het geluid gevarieerd.
De hersenactiviteit leek anders te zijn bij zelfgemaakte geluiden dan bij computergeluiden met onvoorspelbare timing. Het verschil tussen zelfgemaakte geluiden en computergeluiden met voorspelbare timing was echter minder duidelijk.
Beginstadium van ontwikkeling
Baby’s van drie maanden oud lijken dus al te leren dat hun beweging een geluid kan veroorzaken. Op deze leeftijd zijn ze echter nog in het beginstadium van deze ontwikkeling waardoor hun voorspelling mogelijk minder nauwkeurig is zijn dan die van volwassenen.
Het is belangrijk dat baby’s onderscheid leren maken tussen zelfgemaakte geluiden en geluiden die gemaakt worden door iemand anders. Hierdoor krijgen ze het gevoel de omgeving te kunnen beïnvloeden, wat hen kan helpen om te leren en zich snel aan te passen. Het is dus maar goed ook dat ze hier op zo’n jonge leeftijd mee beginnen!
Meer lezen?
Meyer, M., & Hunnius, S. (2021). Neural processing of self-produced and externally generated events in 3-month-old infants. Journal of Experimental Child Psychology, 204, 105039.