Wat weten we allemaal over moedermelk?

29 sep 2022

Moedermelk, dat is toch hartstikke belangrijk?! Toch is het een van de meest onderbestudeerde onderwerpen in de biologische wetenschap. Om de huidige stand van zaken helder te krijgen, hebben we samen met onderzoekers uit onder andere Europa, Amerika en Oceaniรซ alle wetenschappelijke kennis over moedermelk verzameld.

๐”๐ง๐ข๐ž๐ค๐ž ๐ฌ๐ฎ๐›๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐ญ๐ข๐ž
Allereerst is moedermelk voor iedere moeder uniek. De melk varieert namelijk over tijd, tussen moeders en beweegt ook mee met moeder en kind.

๐†๐จ๐ž๐ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฆ๐จ๐ž๐๐ž๐ซ ๐ž๐ง ๐ค๐ข๐ง๐
Daarnaast heeft het geven van moedermelk gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. Het beschermt moeders tegen borstkanker en lijkt hen ook te beschermen tegen eierstokkanker en diabetes type 2. Ook voor de baby is moedermelk belangrijk. Het beschermt de baby bijvoorbeeld tegen verschillende infecties. Op lange termijn verkleint het onder meer het risico op de ontwikkeling van stofwisselingsziekten.

๐Š๐ข๐ง๐๐ž๐ซ๐›๐ซ๐ž๐ข๐ง
Naast deze positieve effecten van borstvoeding op de gezondheid van baby's en moeders, zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat de bestanddelen in melk ook van invloed zijn op de ontwikkeling van het kinderbrein. Hormonen, vetten en suikers in de melk zouden bijdragen aan de (lange termijn) ontwikkeling van het denken en het gedrag van kinderen. Toch is er op dit gebied nog veel onbekend; samen met wetenschappers over de hele wereld zijn wij daarom hard aan het werk om meer kennis te verzamelen!

๐Œ๐ž๐ž๐ซ ๐ฅ๐ž๐ณ๐ž๐ง?
de Weerth, C., Aatsinki, A. K., Azad, M. B., Bartol, F. F., Bode, L., Collado, M. C., Dettmer, A. M., Field, C. J., Guilfoyle, M., Hinde, K., Korosi, A., Lustermans, H., Mohd Shukri, N. H., Moore, S. E., Pundir, S., Rodriguez, J. M., Slupsky, C. M., Turner, S., van Goudoever, J. B., Ziomkiewicz, A., โ€ฆ Beijers, R. (2022). Human milk: From complex tailored nutrition to bioactive impact on child cognition and behavior. Critical reviews in food science and nutrition, 1โ€“38.