Stefania Vacaru

Senior onderzoeker

Over mij

HomeDevelopmental PsychobiologyStefania Vacaru

Alle aspecten van ontwikkeling fascineren mij, maar wat me vooral aan het hart gaat is de vroege ontwikkeling. Hoe passen zulke kleine wezentjes zich aan hun omgeving aan zodra ze ter wereld komen? En hoe vormt dit wie zij zullen worden als volwassenen?

Mijn onderzoek gaat met name over de vroege zorg, ofwel de interacties tussen ouder en kind vanaf het moment dat het kind geboren wordt. In deze vroege interacties leren baby’s over de sociale wereld, over henzelf als sociale spelers in deze wereld, en over de wereld van emoties en empathie. Ook leren ze in deze interacties veel denk- en taalvaardigheden.

In mijn onderzoek bestudeer ik de bijdrage van deze vroege relaties aan de ontwikkeling van het kind vanuit drie verschillende perspectieven:

  • Klinisch onderzoek: hoe leiden verstoorde vroege relaties tot een negatief zelfbeeld in kinderen in een instituut (Vacaru et al., 2018)?
  • Experimenteel onderzoek: hoe is de kwaliteit van ouder-kind relaties, ook wel bekend als hechting, gerelateerd aan later sociaal emotioneel gedrag van kinderen naar anderen (Vacaru et al., 2019, 2020)?
  • Psychobiologisch onderzoek: hoe heeft vroege pre/postnatale psychobiolosiche stress invloed op de biologische en gedragsontwikkeling van het kind? In een van mijn laatste studies, de COPE Study, heb ik onderzocht hoe het is om zwanger te zijn, of een kind(erwens) te hebben ten tijde van een pandemie zoals COVID-19. Ook onderzocht ik hoe veranderingen in de levens van (toekomstige) ouders mogelijk bijdragen aan veranderingen in kinderopvang en aan de ontwikkeling van hun kinderen.  

Meer lezen?

Vacaru, S. V. (2021). How do kids start to connect with others? Hands-on Scientist, Sept. 2021.

Vacaru, V. S., Sterkenburg, P. S., & Schuengel, C. (2018). Self‐concept in institutionalized children with disturbed attachment: The mediating role of exploratory behaviours. Child: care, health and development, 44(3), 476-484.

Vacaru, S. V., van Schaik, J. E., & Hunnius, S. (2019). The modulation of facial mimicry by attachment tendencies and their underlying affiliation motives in 3-year-olds: An EMG study. Plos one, 14(7), e0218676.

Vacaru, S. V., Van Schaik, J. E., De Water, E., & Hunnius, S. (2020). Five-year-olds’ facial mimicry following social ostracism is modulated by attachment security. Plos one, 15(12), e0240680.