Interview Radio 1 – Huilende baby’s

15 sep 2022

Op dinsdag 13 september 2022 was Carolina de Weerth live te horen op Radio 1. Carolina werkt als hoofdonderzoeker bij de Ontwikkelingspsychobiologie onderzoeksgroep van het Baby & Child Research Center. Tijdens het interview sprak zij over wat je het beste kunt doen met een huilende baby.

Huilende baby's en slaap
Alle baby’s huilen. Soms huilen ze juist op het moment dat ze eigenlijk aan slaap toe zijn. In sommige gevallen kan dit stress veroorzaken bij de ouders. We weten vanuit eerder onderzoek dat het dragen van baby's een rustgevend gevoel geeft en tijdelijk het huilen kan verminderen. In deze studie onderzochten Japanse en Italiaanse wetenschappers verschillende manieren om een baby vast te houden en wat het effect hiervan was op het huilen en de slaap.

Dragen en zitten
Wat bleek nu? Het huilen van baby's nam af door het dragen van de moeder, maar niet door het vasthouden van de moeder. Baby's vinden het fijn als ze in beweging zijn, bijvoorbeeld door te wandelen. Vijf minuten dragen bevorderde de slaap voor huilende baby's, maar dit werkte niet voor baby’s die niet aan het huilen waren. De onderzoekers vonden ook dat het daarna snel neerleggen van de slapende baby door de moeder averechts werkte en de baby's hierdoor weer wakker werden. De ideale oplossing volgens de onderzoekers: "5 minuten dragen zodat de baby in slaap valt, 5 tot 8 minuten zitten, en dan pas in het bedje leggen"!

Luister hier het interview terug!